På kongressen har fagbevægelsen diskuteret, hvordan den kan bidrage til at gøre Norden til verdens mest konkurrencedygtige og bæredygtige region. I forbindelse med kongressen har formændene for de nordiske organisationer i den Nordiske Faglige Sammenslutning (NFS) vedtaget en fælles udtalelse, der inviterer arbejdsgivere, regeringer, Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd til at indgå i trepartsdialog med henblik på at udvikle det fælles nordiske arbejdsmarked.
"Hvis arbejdsgiverne og regeringerne vil, så stiller vi os i fagbevægelsen til rådighed for at finde fælles løsninger på for eksempel grænsehindringerne på det nordiske arbejdsmarked. Helt i tråd med den nordiske aftalemodel", udtaler FTF-formand Bente Sorgenfrey, der i 2015 også er formand for NFS.
Udtalelse: Gør Norden til verdens mest bæredygtige og konkurrencedygtige region
Den samlede nordiske fagbevægelse foreslår nordisk trepartsdialog for at udvikle det fælles nordiske arbejdsmarked med udgangspunkt i vores nordiske værdier i kampen for at styrke Nordens bæredygtighed og global konkurrenceevne.
Den nordiske model med kollektive aftaler har med succes forenet rettigheder og sikkerhed for lønmodtagerne med god konkurrenceevne, omstillingsparathed og en effektiv fungerende økonomi. Modellen har været en forudsætning for at kunne opbygge stærke og velfungerende velfærdssamfund.
De nordiske lande i dag står over for store udfordringer med den truende klimakrise samtidig med at vi oplever pres på vores økonomiske konkurrenceevne, omstillingsevne og kompetenceudvikling. Hurtigere strukturændringer og digitaliseringsbevågenhed forstærker udfordringerne.
Den samlede nordiske fagbevægelse kan ikke acceptere, at øget ulighed og mindre socialt ansvar bliver den nordiske løsning på den stigende konkurrence. Vi vil i stedet udvikle den unikke nordiske samfundsmodel samt tage udgangspunkt i den nordiske models styrker og fordele.
Vi byder Nordisk Ministerråds initiativ med at ville gennemføre en strategisk gennemgang af det fælles nordiske arbejdsmarked velkommen. Det er tid til for alvor at tage fat i og udvikle fælles strategier og løsninger på vores udfordringer. Det kræver effektive strategier for bæredygtig grøn vækst, fuld beskæftigelse, stærk konkurrenceevne og et rummeligt arbejdsmarked – strategier, der udvikler Nordens bæredygtighed og konkurrenceevne.
Den samlede nordiske fagbevægelse opfordrer derfor arbejdsgivere, regeringer, Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd til:
… at deltage i og sammen med os at tage ansvar for en velfungerende trepartsdialog på nordisk plan
… at tage udgangspunkt i de unikke nordiske forudsætninger, der med succes skaber bæredygtighed og konkurrenceevne. Unikke udgangspunkter såsom social sikring og velfærd, lighed, gennemsigtighed og tydelige demokratiske principper, uddannelse af høj kvalitet for alle og partsmodellen med stærke og uafhængige parter.
… at – inden for rammen af en bedre fungerende trepartsdialog – tage ansvar for at det nordiske arbejdsmarked efter 60 års de facto bliver fælles og omfatter alle. Et fælles arbejdsmarked, hvor ny EU-lovgivning drøftes i norden forud for national implementering for at forhindre, at der opstår nye grænsehindringer.
Den Nordiske Faglige Sammenslutning, NFS, er en paraplyorganisation for faglige hovedorganisationer i Norden. NFS har 16 medlemsorganisationer, der består af Landsorganisationer, Funktionær- og Tjenestemandsorganisationer samt Akademiske Organisationer i de nordiske lande. Dermed repræsenterer NFS 9 millioner fagforeningsmedlemmer i hele Norden.