? Vi har forelagt sagen i forvisning om, at Flyvebranchens Personale Union og Serviceforbundet har ret til at ønske en overenskomst for det personale, Ryanair har baseret i Danmark. Herunder at man kan strejke og anmode om sympatikonflikt, hvis Ryanair fortsat afviser ønsket, siger Peter Nisbeth, advokat i LO.

LO har forelagt sagen for Arbejdsretten, fordi Ryanair indtil videre afviser Flyvebranchens Personale Union/Serviceforbundets ønske om en overenskomst for det personale, piloter og stewardesser, Ryanair har baseret i Danmark.

Dansk arbejdsret giver mulighed for, at fagforeninger kan strejke og sympatikonflikte over for virksomheder, som afviser ønsket om en overenskomst. Ryanair har dog tidligere meddelt Serviceforbundet, at ethvert initiativ til strejke og sympatikonflikt vil blive mødt med retlige skridt.

I behandlingen af sagen hævder Ryanair, at Arbejdsretten skal afgøre sagen ud fra irsk lovgivning, og at EU har undtaget international luftfart fra konfliktretten.

? Vi er overbevist om, at her gælder dansk arbejdsret, og nu går vi så i gang med forberedelserne til mødet den 15. juni, siger Peter Nisbeth. Han understreger dog, at sagen kan få mindst tre forskellige udfald.

? Dommerne kan give fagbevægelsen ret til at føre en konflikt mod Ryanair. Eller dommerne kan beslutte, at Arbejdsretten vil spørge EU-domstolen til råds. Der kan også blive tale om, at behandle sagen ifølge irsk lovgivning, siger han.

LO afventer nu Arbejdsrettens afgørelse, inden Flyvebranchens Personale Union/Serviceforbundet igangsætter en konflikt og støttes af sympatikonflikt fra andre fagforeninger.

LO er advokat for Serviceforbundet og en række andre fagforeninger i Arbejdsretten.

En sympatikonflikt over for Ryanair kan blive igangsat af 3F, HK/Privat, Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Serviceforbundet og Dansk Metal.

Den15. juni vil sagen blive behandlet i Arbejdsretten fra kl. 14.30. Der er tale om et åbent retsmøde.

Se tidslinje og miniordbog (pdf)

Kontakt:
Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14 eller
kommunikationskonsulent Peter Koch Palshøj, tlf. 61 15 02 10.