Små firmaer skal slippe for bøvlet med APV’er og arbejdsmiljøregler, så de kan fokusere på at skabe vækst og fremdrift. Det lyder som en syg joke; At de ansatte skal have forringet deres arbejdsmiljø og rettigheder, så firmaer kan skabe vækst. Men det er det desværre, hvad et flertal i det såkaldte Stoiber-udvalg under EU-kommissionen anbefaler Kommissionen at gennemføre. I virkeligheden.
Ifølge en konsulentrapport, som Stoiber-udvalget bestilte i 2008 – hører APV’er til blandt de største byrder på virksomhederne. I FTF frygter vi, at Kommissionen vil lytte til og følge Stoiber-udvalgets forslag – for det har de ofte gjort før. Dermed er der risiko for langt ringere arbejdsvilkår på europæiske arbejdspladser.
FTF repræsenterer den europæiske fagbevægelse i Stoiber-udvalget. Vi udgør et mindretal sammen med miljøorganisationerne, men vi vil gøre alt for at bekæmpe angreb på arbejdsmiljøregler og arbejdstagerrettigheder i EU. Dårligt arbejdsmiljø skal ikke være et konkurrenceparameter – hverken i Danmark eller i EU. Ligesom vi ikke ønsker farlig gift og kemi i de produkter, vi køber i supermarkedet, skal vi heller ikke acceptere, at de ansatte, der laver produkterne, udsættes for dårlige arbejdsforhold.
Angreb på arbejdsmiljøet
At skrotte kravet om skriftlige arbejdspladsvurderinger er et frontalangreb på arbejdsmiljøet for de ansatte i små virksomheder. Derfor bør regeringen gå lodret imod forslaget. Store virksomheder har ofte mere fokus på arbejdsmiljø end små virksomheder, fordi dårlig sikkerhed kan gå ud over deres image og evnen til at tiltrække arbejdskraft.
Derfor er det helt afgørende for os, at den danske regering slår fast på møderne i EU’s ministerråd, at vi gerne vil se en afbureaukratisering, men ikke på bekostning af de forhold, de ansatte arbejder under.  
Fjern unødige byrder, men ikke regler om arbejdsmiljø
Ideen om at fritage firmaer er ikke ny, men den har fået ny medvind. I 2007 nedsatte EU-kommissionen det såkaldte Stoiber-udvalg, opkaldt efter formanden Edmund Stoiber, som er tidligere præsident for den tyske delstat Bayern. Udvalget har til opgave at finde måder at lette de administrative byrder på europæiske virksomheder.
Og allerede i 2010 foreslog udvalget første gang at befri såkaldte mikrovirksomheder for krav om APV’er. Mikrovirksomheder er firmaer med under 10 ansatte og en årlig omsætning på højst to millioner Euro. De udgør 92 procent af alle firmaer i Europa og står for to tredjedele af den samlede beskæftigelse.
Men selv om Kommissionen tog mod forslaget med kyshånd og lod det indgå som forslag i en meddelelse fra november 2010, er det blevet syltet – indtil sidste efterår. I utålmodighed over trægheden i EU-systemet afleverede en gruppe britiske erhvervsfolk, Business Task Force, en rapport til Stoiber-udvalget. I rapporten opridser erhvervsfolkene en lang række byrder, som, de mener, burde løftes af skuldrene på erhvervslivet.
I referater fra Stoiber-udvalgets møder kaldes rapporten ’stærkt kontroversiel’, og det fremgår, at den splitter udvalget, fordi den er så vidtgående og erhvervsvenlig i synet på især lovgivning, der skal beskytte arbejdere, miljø og forbrugere. Det er bl.a. FTF, der har kritiseret rapporten skarpt via vores plads i Stoiber-udvalget.
Vil give mindre barsel og længere arbejdsuge
Desværre ønsker de erhvervsfolk, der har skrevet rapporten, at de ansatte skal have mindre ret til barsel, og at den øvre ugentlige arbejdstid på 48 timer skal ophæves. Erhvervsfolkene noterer også i rapporten, at der er EU-regler, som intet gavner, men koster europæiske firmaer dyrt, og at det især er tilfældet, ’når de er opstået i forbindelse med forhandlinger med arbejdsmarkedets parter’. 
FTF er bekymret for, hvad der kommer til at stå i de endelige anbefalinger fra udvalget til EU-kommissionen, og at budskaberne fra rapporten vil ende i anbefalingerne i let modereret form. Især fordi forfatteren til den meget radikale rapport, Michael Gibbons, er blevet bedt om at være pennefører på de endelige anbefalinger.
Hvis det lykkedes for ham, er der risiko for, at Kommissionen formentlig – som det tidligere er sket – automatisk overfører Stoiber-gruppens anbefalinger til Kommissionens politik. Og dermed kan Kommissionen nå at blåstemple udspillet, inden en ny Kommission overtager.   
Der er brug for, at regeringen og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen sætter foden ned i EU og sikrer et godt arbejdsmiljø for alle ansatte – også dem i de små virksomheder.

Ugebrevet A4 har i dag bragt to artikler om emnet:
Forslag om at skrotte APV’er kan koste dyrt
Stærke kræfter i EU strammer løkken om arbejdsmiljøet