FTF er gået over til såkaldt frikøling af sit it-anlæg. Og det har på flere måder været en iøjnefaldende god investering.
Indtil sommeren 2012 kørte hovedorganisationens serverrum på to airconditionsystemer, men det ene er nu erstattet af frikøling. Her suger man almindelig luft ind ude fra gaden og bruger til afkøling.Teknikken bygger på, at der på vores breddegrader er masser af kold luft til rådighed  – lige uden for døren og det meste af året. Kun tre procent af årets timer ligger temperaturen i Danmark på mere end 22 grader.
Den nye bæredygtige teknik har skånet miljøet for en masse CO2-udledning og barberet næsten 90 procent af FTF’s elforbrug og -regning til it-køling.
På bare et halvt år er elforbruget reduceret med 88,9 procent. Gevinsten kan dokumenteres sort på hvidt: Elforbruget er på et halvt år gået fra 13.702 kWh til 1.706 kWh. Det svarer til en mindre udledning af CO2 på 7.536. I kolde kontanter lyder besparelsen på 22.608 kroner.

Sparer miljøet for 15 tons CO2
Investeringen i anlægget vil i FTF være tjent hjem på ca. 1,5 år. Derefter giver det årligt en besparelse på cirka 45.000 kroner.
Men det vigtigste er, at FTF sparer miljøet for 15 tons CO2. Desuden er systemet enkelt og kan overvåges og vedligeholdes for en tiendedel af prisen for et airconditionanlæg. Erfaringer fra andre virksomheder viser de samme besparelser, og en tilsvarende tilbagebetalingsperiode på 10 – 18 måneder.
For indsatsen har FTF IT-center modtaget et Grønt Certifikat for det samlede energiregnskab fra Frikøling Danmark.

Se FTF’s grønne certifikat her
Se FTF’s grønne energiregnskab her
Da perioden juli-december normalt er varmere i Danmark end årets først halvår regner vi med at besparelsen i 2013 vil blive på omkring 92 – 93 %.