Godt og vel 40.000 lærere, socialrådgivere, sygeplejersker, pædagoger og andre faggrupper, der normalt arbejder i det offentlige, har fået job i den private sektor. Det svarer til cirka 14 procent af de professionsbacheloruddannede FTF’ere, der normalt er uddannet mod det offentlige arbejdsmarked. Fra 2000 til 2011 er der sket en stigning på tre procent. I 2000 var 11 procent ansat i det private. 
Det viser en endnu ikke-offentliggjort undersøgelse fra Damvad, der baserer sig på en registerundersøgelse med tal fra Danmarks Statistik samt interview med virksomheder.
De ansatte arbejder i et bredt felt af brancher, hvor de medbringer de kompetencer fra deres uddannelse og erhvervserfaring i den offentlige sektor. De nye tal glæder hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.

”Der gemmer sig en overset ressource og vækstmotor i de mellemlange professionsuddannelser, som FTF repræsenterer. Vi kan bidrage med relevant, ny viden og skabe innovation i virksomheden, som opnår bedre omsætning og vækst”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Damvad har talt med virksomheder, der fx har ansat enten lærere, sygeplejersker, pædagoger eller socialrådgivere. De varetager i dag vigtige funktioner i en privat virksomhed i kraft af deres uddannelse og erfaringer. Virksomhederne er glade for deres nye medarbejdere, fordi de bringer ny viden og innovation ind i virksomheden. Men arbejdsgiverne savner alle, at deres nye ansatte har mere forretningsforståelse og viden om fx økonomi.
FTF anbefaler derfor i et nyt vækstudspil, at der bør gøres mere for at styrke efteruddannelses-mulighederne, så professionsbacheloruddannede og offentligt ansatte i højere grad kan indgå som medudviklere af nye og bedre teknologiske løsninger til gavn for alle parter.

”De offentligt ansatte bidrager til vækst, jobskabelse og omsætning. Men der er brug for, at professionshøjskolerne, som uddanner vores faggrupper, i endnu højere grad målretter kurser og efteruddannelse mod private virksomheders lokale behov,” siger Bente Sorgenfrey og fortsætter:
”De offentligt ansatte skal desuden have bedre mulighed for at skifte til den private sektor ved hjælp af målrettede efter- og videreuddannel­sestilbud. Samtidig er der behov for, at efter- og videreuddannelses-mulighederne i den private sektor gives et løft”.
Efteruddannelse er vejen frem
Målet er, at professions­bachelorer efter nogle års beskæftigelse inden for deres fag kan målrette deres kompetencer og kvalifikationer mod den private sektor og relevante virksomhedsområder, mener FTF.
”Det kan ske ved hjælp af efter- og videreuddannelsessystemet, der skal tilbyde kurser eller master- og kandidatuddannelser, der styrker den enkeltes mulighed for at søge job i det private”, siger Bente Sorgenfrey.
Konkret forslår FTF i sit nye vækstoplæg, at de regionale vækstfora i samarbejde med erhvervsa­kademier og professionshøjskolerne skal afdække, hvor der er behov for efter- og videreuddannelse, der kan matche behovet i de private virksomheder lokalt. Samtidig skal profes­sionshøjskoler og erhvervsa­kademier udvikle kurser og videreuddannelser målrettet det privates behov, forslår FTF.
Den ny undersøgelse fra Damvad viser netop, at der er brug for, at de professionsbacheloruddannede får tilbudt relevant efteruddannelse indenfor bl.a. forretningsforståelse og projektledelse, så de er parate til at gå ud i de private virksomheder.
”De professionsuddannede har til gengæld, set fra virksomhedens perspektiv, i mindre grad erfaring med drift, økonomi og forretningsudvikling af virksomheden”, konkluderer Damvad i den nye undersøgelse, og fortsætter: ”Der er generelt enighed om, at forretningsforståelse er den største akilleshæl i forhold til at ansætte professionsuddannede”. 
Virksomheder er begejstrede og vil ansætte flere
Damvad har interviewet private virksomheder, der alle er glade for deres professionsbacheloruddannede medarbejdere, fordi de bringer ny viden og innovation ind i virksomheden.  
Damvads konsulenter skriver i den nye rapport, at virksomhederne har planer om at ansætte flere professionsbacheloruddannede.
”Alle virksomhederne har planer om at ansætte flere. Virksomhederne kan ikke undvære de professionsuddannedes faglighed i forhold til udvikling af produkter og deres troværdighed og kendskab til arbejdsgange i kundernes hverdag i forhold til samarbejde med skoler, daginstitutioner, hospitaler og kommuner, der udgør størstedelen af kundekredsen”, konkluderer Damvad i en ny undersøgelse.
Tre af virksomhederne er revisions- og rådgivningsfirmaet BDO, rådgivningsfirmaet Archimed og forlaget Clio, der her fortæller om deres erfaringer med at ansætte sygeplejersker, socialrådgivere og lærere. Læs hvad virksomhederne siger her: