De såkaldte klimaaftaler er aftaler som hovedorganisationerne for lønmodtagere og arbejdsgivere på det private område har indgået siden storkonflikten i 1998 – i god tid inden hver forhandlingsrunde. Formålet er at skabe et konstruktivt forhandlingsklima – deraf navnet.

Aftalen hedder mere korrekt ’Rammeaftale for de decentrale forhandlinger’.

I klimaaftalerne forpligtes parterne til at mødes inden der sendes konfliktvarsel ud og drøfte, om en konflikt nu også er nødvendig. Samtidig opfordres forhandlerne til at være loyale, når de går ud og præsenterer et indgået forlig for offentligheden og i det materiale, der sendes ud til medlemmerne.

I 2019 aftalte Forhandlingsfællesskabet med henholdsvis KL og RLTN og Forhandlingsfællesskabet en såkaldt forhandlingserklæring. Baggrunden for erklæringen var de konfliktfyldte og højspændte overenskomstforhandlinger i 2018. Formålet med erklæringen er, at parterne får sat en fælles retning for forhandlingerne, og på den måde bidrager til mindre konfliktfyldte forhandlingsforløb og til konstruktive overenskomstforhandlinger.