Som en lille åben økonomi, der lever af vores samhandel med omverdenen, er Danmark afhængig af stærke institutioner og forpligtende internationale regelsæt. Internationale institutioner og regelsæt har været under pres de senere år.
Det omfatter både EU-samarbejdet og det globale samarbejde gennem fx FN, ILO, WTO og OECD.
Det gælder også det internationale faglige samarbejde, hvor vi arbejder for, at det nordiske samarbejde (NFS), den europæiske fagbevægelse (ETUC), repræsentationen overfor OECD (TUAC) og den internationale fagbevægelse (ITUC) skal være stærke og troværdige organisationer.
FH kan kun sikre vores interessevaretagelse, hvis vi er til stede og har en aktiv opsøgende indsats i de vigtigste internationale fora og organisationer. Det sikrer, at vi kan være på forkant med og blive inddraget tidligt i de politiske processer.
Social retfærdig genopretning efter corona
Coronapandemien har sat dybe aftryk i verdensøkonomien. Udrulningen af vaccinationsprogrammer og store stimulipakker betyder dog, at OECD i 2022 forventer en fremgang i verdensøkonomien på 4,4 pct.
Dansk økonomi har klaret sig bedre gennem krisen sammenlignet med flere andre lande. Det er de svageste samfund og økonomier, som er blevet hårdest ramt.
Coronapandemien har også ført til voksende ulighed og politisk ustabilitet i en række lande. For FH er det vigtigt, at der sker en social retfærdig genopretning efter krisen.
Lønmodtagernes rettigheder og velstand skal være i fokus, så den stigende ulighed begrænses. Det gælder også i udviklingslandene, hvor FH gennem Ulandssekretariatet støtter arbejdet med at hjælpe de lokale fagbevægelser og deres medlemmer, som har været ramt af krisen.
En retfærdig grøn omstilling i Europa
EU har igangsat initiativer, der skal sikre en grøn omstilling i Europa. For FH er det afgørende, at omstillingen bliver retfærdig, herunder at lønmodtagerne er i centrum.
Der skal være fokus på opkvalificering, livslang læring og gode muligheder for sporskifte – især for dem, hvis jobfunktioner er mest udsatte. Kun gennem en socialt afbalanceret tilgang kan der sikres bred opbakning til den grønne omstilling hos lønmodtagerne.
FH ønsker, at de omfattende midler, der kanaliseres ud i de europæiske økonomier som følge af genopretningspakker, skal anvendes til at stimulere en retfærdig grøn omstilling.
FH vil blandt andet anvende det europæiske semester og det nationale reformprogram som løftestang til at sikre fagbevægelsens indflydelse i implementeringen af midlerne.
Den grønne omstilling skal løses på tværs af grænser, og derfor er det afgørende, at de europæiske fagbevægelser samarbejder og inspirerer hinanden. Danmark er med sin arbejdsmarkedsmodel et internationalt foregangsland, når det gælder inddragelse af lønmodtagerne. Derfor vil FH arbejde for at udbrede gode og konkrete eksempler på lønmodtagerinddragelse i forhold til at skabe en retfærdig grøn omstilling.
Digital omstilling med ordnede vilkår for arbejdstagerne
Der er fart på den digitale omstilling, og det påvirker i høj grad arbejdsmarkedet. Vi vil se en vækst i nye og atypiske ansættelsesformer, flere digitale arbejdsformer og øget brug af kunstig intelligens og overvågning.
Det er en udvikling, som finder sted både globalt og i alle EU-medlemsstater, og FH mener derfor, at EU skal forsøge at finde fælles løsninger på en række af udfordringerne.
Nye ansættelsesformer skal ikke vinde udbredelse på bekostning af ordnede vilkår.
Når det gælder udbredelsen af kunstig intelligens, bør der på EU-plan findes nogle retningslinjer for, hvordan teknologien må anvendes på arbejdsmarkedet, så det ikke sker på bekostning af lønmodtagernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Et handlekraftigt EU med respekt for de nationale arbejdsmarkeds- og samfundsmodeller
Efter en årrække med fokus på den fri bevægelighed og økonomisk vækst har EU de senere år i stigende grad også iværksat initiativer, der skal styrke det sociale element i EU.
FH er positiv overfor tiltag, der skal styrke lønmodtagernes vilkår og rettigheder. Men for FH er det afgørende, at det sker i respekt for de nationale arbejdsmarkeds- og samfundsmodeller.
FH arbejder aktivt imod EU-lovgivning om vedtagelse af en europæisk mindsteløn.
Vi støtter ordentlige lønninger til alle europæiske lønmodtagere. Men EU har ikke kompetence til at lovgive om løndannelse, og vi mener, at styrkelse af kollektive forhandlinger er et langt bedre redskab, hvis man skal sikre ordentlige lønniveauer.
Ligeledes støtter vi op om de politiske målsætninger i den europæiske søjle for sociale rettigheder.
Søjlen skal forblive et politisk kompas og ikke gøres bindende. Med politisk kompas mener FH, at de initiativer, der finder inspiration i søjlen, skal respektere kompetencefordelingen og de nationale aftalemodeller og forhold. FH vil fx fortsat arbejde for, at løntransparensdirektivet respekterer arbejdsmarkedets parters autonomi til at forhandle og håndhæve ligeløn.
Søjlens 2030-mål bliver monitoreret gennem det europæiske semester og den såkaldte sociale resultattavle. Derfor forventes det også, at målene vil blive en del af arbejdet med det nationale reformprogram, hvor FH vil søge indflydelse med henblik på at fremme dagsordener som fx opkvalificering, efteruddannelse og stigende ulighed.
FH vil indgå aktivt i konferencen om Europas fremtid, der skal inddrage de europæiske borgere i en debat om Europas fremtid.
Vi ønsker et EU, der når til fælles europæiske løsninger der, hvor det giver mening for danske lønmodtagere. De fælles europæiske løsninger skal findes med respekt for kompetencefordelingen mellem EU og medlemsstaterne.
Men vi ønsker også et EU, der respekterer medlemsstaternes forskellige arbejdsmarkeds- og samfundsmodeller.
Derfor ønsker FH heller ikke på nuværende tidspunkt, at der igangsættes overvejelser om traktatændringer. Vi kan risikere, at dette vil indebære ændringer på det arbejdsmarkedspolitiske og sociale område, som ikke er i dansk fagbevægelses interesse.
Indsatser i 2022
- FH vil udarbejde et sæt europapolitiske sigtelinjer, der skal indeholde FH’s holdning til de mest centrale EU-sager for danske lønmodtagere. Sigtelinjerne skal fungere som mandat i FH’s EU-arbejde og kan samtidig også anvendes som indspil til Folketingets kommende drøftelser om en ny europapolitisk aftale.
- FH vil arbejde for, at EU ikke vedtager lovgivning om løn, der kan sætte den danske arbejdsmarkedsmodel under pres. FH vil i arbejdet påpege, at EU-lovgivning om løndannelse vil være starten på en glidebane, at velfungerende aftalemodeller kan blive påvirket negativt, og at et direktiv næppe vil føre til højere lønninger der, hvor det er mest påkrævet, og desuden er traktatstridigt.
- FH vil arbejde for, at der sættes en stopper for social dumping. Det indebærer, at vi vil arbejde for, at offentlige udbud gennemføres på en måde, så respekten for kollektive aftaler, løn- og arbejdsvilkår fremmes. Derudover vil vi arbejde for øget brug af arbejdsklausuler og for at få indført et europæisk socialsikringsnummer eller socialsikringspas inklusiv et europæisk id-kort og for at den europæiske arbejdsmarkedsmyndighed kommer godt fra start.
- FH vil arbejde for at styrke den sociale dialog på europæisk plan. Dette skal blandt andet ske gennem fremme af kollektive forhandlinger, gennem kapacitetsopbygning og gennem oprettelsen af en EU-ombudsmand for social dialog. FH vil deltage aktivt i arbejdet i social dialog-komitéen og vil indgå i delegationerne i forbindelse med gennemførelse af konkrete forhandlinger mellem parterne på europæisk plan.
- FH vil arbejde for, at arbejdstagerrettigheder og sociale rettigheder ikke underordnes de økonomiske friheder i EU’s indre marked. FH vil bl.a. arbejde for at fremme arbejdstagerrettigheder gennem arbejdsklausuler i offentlige udbud, indførelse af et europæisk id-kort og se på muligheden for en indførelse af en social protokol.
- FH vil arbejde for at sikre ligeløn gennem større løngennemsigtighed i forbindelse med forhandlingerne om EU’s direktiv om løntransparens. For FH er det afgørende, at direktivet respekterer arbejdsmarkedets parters autonomi til at aftale løn og håndhæve ligeløn.
- FH vil arbejde for, at retten til ligebehandling mellem mænd og kvinder, når det gælder ansættelse, løn, arbejdsvilkår, forfremmelse, adgang til videreuddannelse mm., håndhæves og fremmes både i EU og internationalt.
- FH vil arbejde for, at der på europæisk plan sikres ordentlige arbejds- og ansættelsesvilkår for atypisk beskæftigede, herunder beskæftigede på digitale platforme, ved at se på muligheden for at indføre et europæisk arbejdstagerbegreb. Det skal ske i respekt for den danske arbejdsmarkeds- og samfundsmodel. FH vil aktivt inddrage medlemsorganisationerne i arbejdet med at påvirke kommende initiativer
- FH vil arbejde for, at den digitale omstilling på arbejdsmarkedet sker med respekt for lønmodtagernes rettigheder og arbejdsvilkår og er med til at sikre et godt og fleksibelt arbejdsmiljø.. FH vil arbejde for, at der i EU-regi bliver udarbejdet regulering, der sikrer, at lønmodtagernes arbejdsmiljø og arbejdsvilkår respekteres, så de fx ikke udsættes for unødig overvågning eller lider fysisk og psykisk overlast. Derudover vil FH arbejde for, at de midler, der kanaliseres ud til europæiske økonomier som følge af genopretningspakker, anvendes til at stimulere en retfærdig digital omstilling.
- FH vil arbejde for en fair international beskatning, således at der sker en rimelig fordeling af skattebetalinger. Virksomhedernes skattepligtige indkomst skal placeres der, hvor den reelt er tilvejebragt. Samtidig skal der skabes mere gennemsigtighed om de multinationale virksomheders aktiviteter på tværs af landegrænser.
- FH vil arbejde for, at EU-Kommissionens forventede direktiv om virksomheders samfundsmæssige ansvar vil forpligte virksomheder til at tage et ansvar for at sikre arbejdstagerrettigheder i deres produktion og i deres forsyningskæder.
- FH vil arbejde for, at EU-Kommissionens arbejde med den grønne dagsorden forbliver ambitiøs, socialt retfærdig og afbalanceret til gavn for den enkelte lønmodtager. FH vil på europæisk plan arbejde for inddragelse af lønmodtagere i den grønne omstilling igennem videndeling af konkrete erfaringer og eksempler på retfærdig grøn omstilling. FH vil arbejde for stærke internationale rammer i arbejdet med retfærdig grøn omstilling og inddragelse af lønmodtagere.
- FH vil arbejde for, at der er fokus på arbejdstagerrettigheder og due diligence i EU’s handelspolitik. I forhold til den konkrete implementering af handelsaftaler arbejder FH for at fremme arbejdstagerrettigheder og due diligence i relation til Vietnam, Singapore og Storbritannien, hvor FH gennem ETUC er repræsenteret i EU’s Domestic Advisory Groups (DAG). FH vil desuden arbejde for, at handelsaftaler ikke fører til en liberalisering af offentlige tjenester. FH vil følge udviklingen i EU’s handelsrelationer til Storbritannien som følge af brexitaftalen.
- FH følger aktivt arbejdet i ILO gennem forberedelse og deltagelse i ILO’s arbejdskonference i tæt samarbejde med ITUC. FH arbejder med ILO’s nye projekt om at udarbejde en ny international standard vedrørende lærlinge og elever. Dette vil ske i samarbejde med Ulandssekretariatet-
- FH vil igennem nyhedsbreve, debatindlæg, seminarer og andre kommunikative tiltag gå i dialog om den politiske dagsorden og udvikling i EU og globalt. FH søger at skabe brede alliancer og opmærksomhed om fagbevægelsens politik bl.a. gennem afholdelse af seminarer og andre arrangementer.
Kongresvedtagne indsatser i kongresperioden 2019-2022
5.1. En række udfordringer løses bedst på EU-niveau, men det skal ske i respekt for den danske samfundsmodel, herunder den danske forhandlings- og aftalemodel på arbejdsmarkedet.
5.2. Vækst og beskæftigelse i Europa skal styrkes gennem en politik, der gavner alle.
5.3. Den sociale dimension i Europa skal understøttes, bl.a. gennem fremme af den sociale dialog, den sociale protokol og bekæmpelse af social dumping.
5.4. Den globale konkurrence skal foregå inden for fair og ordnede rammer. Der arbejdes for frihandel, som styrker og respekterer lønmodtagernes rettigheder, og for at arbejdsmarkedets parter inddrages i arbejdet med frihandelsaftaler