Udfordringer
Coronakrisens betydning for den internationale politiske dagsorden
Coronapandemien har internationalt haft store konsekvenser, hvor verdensøkonomien har været udfordret. Verdenshandelen vil i 2021 fortsat være påvirket af coronakrisen og det samme vil den politiske dagsorden for 2021.
Det gælder det fremtidige forhold til Storbritannien efter Brexit og relationerne til USA efter præsidentvalget. EU’s indre marked er som følge af pandemien presset, hvilket påvirker danske virksomheder, den danske beskæftigelse og velfærden.
FH skal arbejde for en øget international respekt for de grundlæggende ILO-konventioner. Det vil sige forbud mod slave- og børnearbejde, lige løn til mænd og kvinder for samme arbejde samt retten til at danne fagforeninger og til at føre kollektive forhandlinger.
Coronakrisen har ramt udviklingslandene, hvor de lokale fagbevægelser kæmper for at sikre, at deres medlemmer kommer bedst muligt igennem krisen.
FH støtter dette arbejde igennem Ulandssekretariatet, hvor der gives bistand til at dække helt grundlæggende behov i denne ekstraordinære situation, samtidig med at der er fokus på at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår generelt.
Økonomisk og social genopretning i Europa
På baggrund af coronakrisen blev en lang række af EU-Kommissionens planlagte initiativer udskudt til 2021, da fokus har været på at iværksætte en europæisk genopretningsplan. Derfor ser FH frem mod et 2021, hvor EU-Kommissionen vil præsentere de politiske initiativer, der blev skubbet som følge af den globale pandemi.
2021 vil stå i genopretningens tegn, hvor en række af EU-Kommissionens initiativer på det sociale område er blevet yderligere aktualiserede af den økonomiske krises implikationer.
Derfor er det afgørende, at FH formår at få bragt vores interesser og idéer til EU-Kommissionens arbejde i spil. Selvom det er positivt, at EU-Kommissionens politiske retningslinjer er ambitiøse på det sociale område, indebærer det også risiko for forslag, der kan kollidere med den danske velfærds- og/eller aftalemodel.
Dette gør sig særligt gældende i forhold til EU-Kommissionens arbejde med den europæiske søjle for sociale rettigheder, forslaget om en europæisk mindsteløn, kommende initiativer på ligestillingsområdet og europæisk arbejdsløshedsmekanisme.
Det er helt afgørende for FH, at udmøntning af sådanne tiltag skal respektere EU-kompetencefordelingen, og tiltag må under ingen omstændigheder ske på bekostning af de nationale traditioner og aftalemodeller.
I forbindelse med den økonomiske genopretning er det afgørende for FH at påvirke rammerne for det europæiske semester.
Det europæiske semester danner rammen for koordineringen af den økonomiske politik i EU, herunder beskæftigelse, sociale forhold, uddannelse og klima mv. FH arbejder for at påvirke den overordnede ramme for semesteret og de analyser af Danmarks udfordringer, som EU-Kommissionen udarbejder, så de kan anvendes til at understøtte FH’s nationale politiske interessevaretagelse i forhold til blandt andet den danske regering.
Som led i EU-Kommissionens genopretningsplaner er der stort fokus på den grønne omstilling som EU’s nye vækststrategi. FH ser positivt på de muligheder, den grønne omstilling bidrager med, og de beskæftigelsespotentialer, som følger med den grønne omstilling.
Den grønne omstilling kan dog samtidig udfordre den enkelte lønmodtager og de nationale arbejdsmarkeder, hvis ikke omstillingen bliver håndteret på bæredygtig vis med fokus på social sammenhængskraft. For FH er det afgørende at markere sig som en central spiller i den grønne omstilling.
Vi skal vise, at lønmodtagerne spiller en central rolle i implementeringen og udviklingen af grønne løsninger i EU og derigennem fremme lønmodtagernes involvering i den grønne omstilling. FH vil igennem www.greentransitiontogether.com videndele og indsamle gode eksempler på, hvordan lønmodtagerne bedst muligt inddrages i den grønne omstilling.
Konferencen om Europas fremtid er igangsat i EU. Konferencen er en bred dialog mellem Kommissionen, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd og de nationale parlamenter over en toårig periode fra 2020 til 2022. Formålet er at blive klogere på, hvor det er Europa skal bevæge sig hen. FH vil deltage aktivt i konferencen og arbejde for at fremme den sociale dialog i forbindelse hermed.
Indsatser i 2021
- FH anerkender de store problemer med, at mange arbejdstagere ikke kan leve af deres løn. Men i stedet for lovgivning om løn, som kommissionen foreslår, og som vi mener er traktatstridig, vil FH arbejde for at fremme kollektive forhandlinger gennem kapacitetsopbygning og arbejde for en revision af udbudsdirektivet, så respekt for kollektive forhandlinger og rettigheder garanteres ved offentlige udbud. FH vil arbejde for et europæisk socialsikringsnummer inklusiv et europæisk ID-kort for at bekæmpe social dumping.
- FH vil arbejde for at forhindre vedtagesle af EU-initiativer om mindsteløn. FH vil derfor fortsat udfordre EU på lønområdet, da løndannelse er en national kompetence, som ikke kan reguleres fra EU.
- FH vil påvirke EU-Kommissionens arbejde med at sikre ordentlige arbejdsvilkår for alle lønmodtagere for at sikre, at der ikke sker en omgåelse af lønmodtagerrettigheder i den digitale økonomi. EU-Kommissionen vil fremsætte et initiativ vedrørende arbejdsvilkår på platforme i første halvår af 2021. FH hilser forbedrede vilkår velkomne, men arbejder for at alle tiltag skal respektere EU-kompetencefordelingen, og ikke må ske på bekostning af de nationale aftalemodeller.
- Kommissionen vil i foråret 2021 fremsætte en handlingsplan for fuld implementering af den europæiske søjle for sociale rettigheder. FH mener, at den sociale søjle skal fungere som et politisk kompas og ikke må føre til lovgivning på bekostning af de nationale aftalemodeller. FH arbejder for, at udmøntningen af søjlens principper skal respektere EU-kompetencefordelingen og de nationale traditioner og partnernes autonomi.
- FH vil i forbindelse med den toårige EU-konference om Europas fremtid arbejde for, at den sociale dialog og parternes rolle styrkes, og at det fremtidige EU-samarbejde fortsat respekterer nationale aftalemodeller og parternes autonomi.
- Kongressen besluttede i 2019 en indsats om, at den sociale dimension i Europa skal understøttes bl.a. gennem fremme af en social protokol, hvis formål vil være at sikre, at arbejdstagerrettigheder og sociale rettigheder ikke er underordnede de økonomiske friheder i EU’s indre marked. FH vil få afdækket alle de juridiske og politiske aspekter og konsekvenser ved en social protokol, så FH på et kvalificeret grundlag kan tage stilling til det videre arbejde med en social protokol.
- FH vil arbejde for, at EU-Kommissionens arbejde med den grønne omstilling bliver ambitiøst, socialt retfærdigt og afbalanceret til gavn for den enkelte lønmodtager.
- FH vil på europæisk plan bidrage med konkret erfaring om og eksempler på, hvordan en retfærdig grøn omstilling kan sikres med fokus på inddragelse af lønmodtagerne og skabelse af flere gode job. FH vil arbejde for at sikre videndeling, der synliggør lønmodtagernes afgørende rolle i den grønne omstilling.
- FH vil arbejde for at skabe bedre klarhed om, hvordan konkrete initiativer på EU-niveau, som fx Just Transition Fund, genopretningsplanen, Next Generation EU og klimatold, kan bidrage til at understøtte den grønne omstilling i Danmark.
- EU-Kommissionen har varslet et forslag om en europæisk arbejdsløshedsmekanisme. FH er imod en permanent europæisk arbejdsløshedsmekanisme og vil arbejde for, at indretningen af det danske dagpengesystem vedbliver national kompetence.
- FH vil opdatere sin politik for fair international beskatning og bruge denne til at påvirke relevante politiske organer i EU- og OECD-regi med krav om, at der sker en rimelig fordeling af skattebetalinger, så virksomhedernes skattepligtige indkomst placeres der, hvor den reelt er tilvejebragt. Herunder vil FH arbejde for, at der skabes mere transparens om den skattepligtige indkomst for virksomheder, herunder at myndigheder har let adgang til data om virksomheder, der driver forretning på tværs af landegrænser.
- FH vil arbejde for en koordineret påvirkning af EU-Kommissionens analyser af og anbefalinger til Danmark i forhold til den årlige cyklus i det europæiske semester.
- FH vil arbejde for, at de sociale parter inddrages i det europæiske semester, særligt i forhold til udarbejdelsen af det nationale reformprogram med henblik på at understøtte FH’s nationale politiske interessevaretagelse i forhold til blandt andet den danske regering.
- FH vil bruge sit handelspolitiske grundlag til at søge indflydelse på færdiggørelsen af EU-Kommissionens revision af EU’s handelspolitiske strategi.
- Brexit vil forsat påvirke handelspolitikken i 2021, og FH vil forsætte med at søge indflydelse på den endelige udformning af en handelsaftale mellem EU og Storbritannien. FH vil arbejde for at afbøde konsekvenserne af Brexit for danske lønmodtagere.
- FH vil arbejde for, at et kommende EU-initiativ om ligeløn og løntransparens bidrager til ligestilling og lige muligheder mellem kønnene på en måde, der ikke er i konflikt med det den danske arbejdsmarkedsmodel.
- FH vil arbejde for en øget international respekt for de grundlæggende ILO-konventioner. Det vil sige forbud mod slave- og børnearbejde, lige løn til mænd og kvinder for samme arbejde samt retten til at danne fagforeninger og til at føre kollektive forhandlinger. Coronakrisen har ramt udviklingslandene, hvor de lokale fagbevægelser kæmper for at sikre, at deres medlemmer kommer bedst muligt igennem krisen. FH støtter dette arbejde igennem Ulandssekretariatet, hvor der gives bistand til at dække helt grundlæggende behov i denne ekstraordinære situation, samtidig med at der er fokus på at sikre ordentlige løn og arbejdsvilkår generelt.
- FH vil arbejde for, at arbejdstagere i EU aflønnes i overensstemmelse med et givent overenskomstniveau ved fremme at arbejdsklausuler i offentlige udbud. Anvendelse af ILO 94 skal således være mulig og gerne obligatorisk i alle dele af den offentlige sektor i EU.
- FH vil gennem nyhedsbreve, debatindlæg og nye kommunikative tiltag videndele om den politiske dagsorden og udvikling i EU samt synliggøre FH’s arbejde i forbindelse hermed.
Kongresvedtagne indsatser i kongresperioden 2019-2022
5.1. En række udfordringer løses bedst på EU-niveau, men det skal ske i respekt for den danske samfundsmodel, herunder den danske forhandlings- og aftalemodel på arbejdsmarkedet.
5.2. Vækst og beskæftigelse i Europa skal styrkes gennem en politik, der gavner alle.
5.3. Den sociale dimension i Europa skal understøttes, bl.a. gennem fremme af den sociale dialog, den sociale protokol og bekæmpelse af social dumping.
5.4. Den globale konkurrence skal foregå inden for fair og ordnede rammer. Der arbejdes for frihandel, som styrker og respekterer lønmodtagernes rettigheder, og for at arbejdsmarkedets parter inddrages i arbejdet med frihandelsaftaler